Hawaï: De 25 Mooiste Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl (2024)

De ligging van Hawaï alleen al is bijzonder. Een archipel, 4.000 kilometer verwijderd van ieder continent. Die midden in de Stille Oceaan ligt, maar wel bij de Verenigde Staten hoort. Met nog werkende vulkanen zoals de Kilauea, de meest actieve vulkaan ter wereld. Hier stroomt magma de zee in, waardoor de eilandengroep nog steeds groeit.

Op Hawaï kun je zien hoe dit natuurgeweld de basis kan zijn voor regenwouden, moerasbossen en koraalriffen. Met planten en dieren die je alleen hier kunt vinden. Een rondreis door Hawaii is vol van avontuur, met een landschap waar je ‘u’ tegen zegt.

De eilandengroep van Hawaï zijn tropisch, Amerikaans en vooral anders. Met veel vulkanen, waaronder de meest actieve ter wereld. En een planten- en dierenwereld, die alleen hier voor komt.

De eilanden van Hawaï:

De naam roept beelden op van exotische stranden, groene wouden en natuurlijk de televisieserie Magnum. Een ruig gebied dat is gevormd door vulkanen, waarvan er op Hawaï meer dan genoeg zijn.

Sommige zijn ‘dood’, anderen slapend of levend met bijvoorbeeld meer dan zestig uitbarstingen in de afgelopen vijftig jaar. Vulkanen met allemaal prachtige namen. Een hele rij sprookjeseilanden die een onverwachte natuur hebben.

Hawaï (Big Island)

Het is wat verwarrend. Het eiland Hawaï is het grootste eiland van de Amerikaanse staat Hawaï. Het wordt meestal ‘Big Island’ genoemd om de verwarring te voorkomen. Dit is het eiland met Hawaii Volcanoes National Park, waar je de actieve vulkanen Kilauea en Mauna Loa vindt. Waar bijna altijd stromend lava is te zien.

Ook de moeite waard is Akaka Falls State Park, waar je bij Honomu de 129 meter hoge Akaka Waterval vindt. Bijzonder is tevens Wao Kele o Puna, een dicht regenwoud waar je goed kunt wandelen. Het ligt zo’n 25 kilometer van Hilo.

Maui

Maui is het op een na grootste eiland, alleen Hawaï (Big Island) is groter. Hier vind je twee vulkanen, waaronder de indrukwekkende Haleakala van 3.055 meter. Die vaak wordt beklommen, vooral om de zonsopgang te zien. De Kaheliki Highway is een heerlijke weg om te rijden, dwars door het regenwoud van Hawaï. Terwijl het Haleakala National Park perfect is om te wandelen. Wie van surfen houdt kan hier terecht op beroemde stranden als Jaws, Lanes, Ho’okipa en Kanaha.

Kauai

Kauai is volgens velen het mooiste eiland. Het hoogste punt is Kawaikini met 1.598 meter. De meest bekende plek is de Na Pali Coast in het noordwesten van het eiland. Deze kust is wereldberoemd geworden door talloze films en series, zoals Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides en Jurassic Park. Ook Lilo & Stitch speelt zich hier af.

Hawaï: De 25 Mooiste Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl (1)

De beroemde kust van Na Pali van bovenaf gezien. ©Corno van den Berg

Oahu

Oahu is het eiland van Honolulu en de stranden van Waikiki. Waar je altijd surfers vindt, maar ook badgasten. Een heerlijke plek om je rondreis over Hawaï te starten, aangezien hier de luchthaven is. Dit is ook de beroemde plek van Pearl Harbor, waar nog steeds schepen in het water liggen na de Japanse aanval. Ook de moeite waard is het Polynesian Cultural Center, waar je alles kunt leren over hoe de Polynesiërs hier kwamen. En hoe ze zich vestigden op het eiland. Het is ook het eiland waar Barack Obama is geboren.

Molokai

Hawaï: De 25 Mooiste Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl (2)

Het eiland Molokai op Hawaï.

Molokai wordt vaak overgeslagen. Wat niet terecht is. Hier vind je de hoogste kliffen ter wereld; hoger dan de Na Pali Kust op Kauai. Deze kliffen werden bekend door de derde film van Jurassic Park. Het is een heerlijke plek om te voet te ontdekken. Dit was vroeger ook de leprakolonie van de eilanden. Het werd tot 1969 gebruikt.

Lanai

Lanai is een van de minst bekende eilanden. Weinig toeristen komen hier omdat het eiland eigenlijk weinig attracties heeft.

Molokini

Hawaï: De 25 Mooiste Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl (3)

Molokini op Hawaï.

Het wonderlijke Molokini is een uniek gevormd eiland; het heeft de vorm van een hoefijzer. Het is een vulkanisch eiland, waarvan een deel in de oceaan is gezakt. Het eiland is erg populair bij duikers, snorkelaars en snuba (een mix van snorkelen en scuba-diving). Waarbij je met een lang snoer lucht krijgt, terwijl je onderwater zit. Molokini behoort tot de top 100 van snorkel- en duikplekken op aarde.

Hawaï is een absolute ‘hotspot’

Volgens geologen zijn de negen eilanden van Hawaï hét voorbeeld van een ‘hotspot’. Dit is een extreem hete plek onder de aardkorst. Als de druk te groot wordt, ontstaat een vulkanische uitbarsting. Op zee levert dat, na tienduizenden jaren van stromende lava en uitbarstingen, nieuwe eilanden op. En over een grotere tijdspanne (denk aan miljoenen jaren) ontstaat zo een ketting van eilanden.

Hierdoor liggen op Hawaï de oudste vulkanen in het westen, terwijl de jongste (en actiefste) in het oosten liggen. Een deel is voor het oog alsnog onzichtbaar. Zoals de vulkaan Loihi, die 30 km in zee ligt. Volgens wetenschappers zal het nieuwe eiland over 10.000 jaar boven het zeeniveau komen. Door dit ruige verleden claimt het eiland Molokai de hoogste kliffen ter wereld te hebben die aan zee grenzen.

Hawaï: De 25 Mooiste Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl (4)

De lava op Hawaï verzwelgt soms ook wegen. ©Corno van den Berg

Hoogste berg op aarde

Opmerkelijk is tevens dat Mauna Kea feitelijk de hoogste berg ter wereld is, als je van de voet van de berg tot de top meet. Er doen, zoals bij veel bergen, diverse getallen de ronde. De berg ligt 4.200 meter boven zeeniveau, maar onder water ligt nog eens bijna 6.000 meter.

In totaal is de berg (volgens de laatste berekening) 10.023 meter hoog. De naam van de berg komt van de oorspronkelijke bevolking en betekent ‘witte berg’, omdat er ’s winters sneeuw ligt. Ook wordt door de lokale bevolking beweerd dat hier de lucht het meest zuiver is van de gehele wereld. Behalve rond de vulkanen waar geregeld allerhande gassen het adem halen lastig kunnen maken.

Op de eilanden zijn veel verschillende landschappen te zien. Dit komt onder meer door de vele vulkaanuitbarstingen door de eeuwen heen. Pioniersvegetatie is vooral rond kraters te zien, terwijl op ouder lava complete bossen groeien. Ook het klimaat speelt een belangrijke rol. Langs de kust is subtropisch regenwoud te zien met onder andere veel palmbomen.

Opvallend genoeg zijn boven de duizend meter diverse moerassen ontstaan door de vele regen en de slechte afwatering. Boven de drieduizend meter is het een stuk droger, zodat er nog slechts struikgewas te zien is.

Unieke dieren op Hawaï

Hawaï telt talloze bijzondere planten en dieren. Die alleen hier voorkomen. Zoals slakken, een gans, een vleermuis en tal van andere dieren. Zoals de Hawaiiaanse monniksrob. Geregeld worden nog nieuwe soorten ontdekt, met name onderwater.

Hawaï: De 25 Mooiste Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl (5)

Een Hawaiiaanse monniksrob ligt te rusten op het strand. ©Corno van den Berg

Bijzondere planten op Hawaï

Bijzondere bloemen op Hawaï zijn: vijf soorten hibiscus (de gele hibiscus is het symbool van Hawaï) en akala’s (een soort Hawaiiaanse framboos). Geregeld worden nog nieuwe soorten ontdekt, zoals in 2006. Een expeditie ontdekte maar liefst ruim 100 nieuwe soorten. De meesten zijn klein en weinigzeggend.

Het koraal van de eilanden is relatief jong. Hierdoor kent het niet de uitbundigheid van andere koraalriffen ter wereld. Toch zijn er meer dan 5.000 soorten dieren te zien. Zo’n 25 procent daarvan komt alleen in deze wateren voor, zoals de Hawaiiaanse koraalduivel. Het maakt Hawaï tot een absolute toplocatie voor duikers en snorkelaars.

James Cook

De beroemde ontdekkingsreiziger James Cook maakte in 1778 contact met de toenmalige bewoners. Hij stierf er ook na een gewelddadige ontmoeting met de bewoners, waardoor er al snel allerlei verhalen de wereld over gingen. Onder meer dat zijn lichaam door de lokale bewoners is opgegeten. Bewijs is hiervoor echter nooit gevonden. Maar het heeft Hawaï wel een illustere naam gegeven. Die tegenwoordig is veranderd in een soort paradijs, waar de westerse wereld en Polynesië elkaar ontmoeten. Al zien sommige historici het anders.

Na de ontdekking van de eilanden door James Cook volgde de kolonisatie. Een van de gevolgen was dat de bevolking door Westerse ziektes werd geminimaliseerd. En de meeste eilanden zijn door de inlijving door de VS ‘veramerikaniseerd’. Voor toeristen bieden de eilanden van Hawaï een boeiende mix van natuur en cultuur. De natuur behelst hier strand, vulkanen en regenwouden, terwijl de cultuur een verleden en een heden kent. Toeristen combineren vaak beide componenten in hun rondreis over de diverse eilanden.

Meer informatie: www.gohawaii.com

Hawaï: De 25 Mooiste Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 6227

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.