De 10 beste films van Emily Blunt (2024)

Van Oscar-winning Oppenheimer tot komische combo met Ryan Gosling in The Fall Guy: Emily Blunt is on fire! Horror, comedy, actie, musical - dit zijn onze absolute faves van Hollywoods meest veelzijdige actrice.

Door: Nienke van Dijk

Van stotteraar tot superster

Dat Emily Blunt in een Londense buitenwijk opgroeide met een stotterprobleem kan je je nu eigenlijk niet voorstellen. Juist acteren hielp haar te stoppen met stotteren: “The only way I could speak fluently is to be someone else”, legde ze eerder uit. De A-list actrice klom van sterke bijrollen op tot leading lady en heeft inmiddels een indrukwekkend CV opgebouwd waarbij ze elk genre lijkt af te tikken: van horror tot comedy, van scifi tot musical en van kostuumdrama tot psychologische thrillers - she’s done it all. En dan is ze ook nog eens sinds 2008 mega wholesome #couplegoals met John Krasinski (aka Jim uit The Office) met wie ze dochters Hazel (2014) en Violet (2016) deelt. Legends say dat hij verliefd op haar werd na het zien van The Devil Wears Prada en sindsdien een complete fanboy is. En dat snappen we! Check hier Emily’s meest uiteenlopende iconic rollen.

De 10 beste films van Emily Blunt (1)

The Devil Wears Prada (2006)

Emily’s rol als snarky ‘first assistent’ van een fictieve Anna Wintour betekende na wat kleine rollen haar definitieve doorbraak bij het grote publiek. De inmiddels iconische film over modemagazine Runway, de ijzingwekkende Miranda Priestley (another Oscar nominatie voor Meryl Streep) en de ambitieuze journaliste Andy (Anne Hathaway) leverde Emily lovende kritieken op én een Golden Globe en BAFTA nominatie! Dankzij deze film werden Emily en Anne Hathaway - in tegenstelling tot hun rela in de film - besties IRL. In datzelfde jaar reikten ze samen een award uit tijdens de Oscars met deze inmiddels legendarische skit. Volgens Emily roepen mensen haar nog altijd oneliners uit de film toe op straat (“I refuse to be sick. I’m wearing Valentino, for crying out loud!”) En ook geinig: Stanley Tucci die de rol van art director Nigel speelt is getrouwd met Emily’s zus Felicity, nadat de twee elkaar tegen kwamen op Emily’s en Johns bruiloft in 2010.

The Devil Wears Prada is te zien op Netflix, Disney+ en Apple TV+ // TRAILER

De 10 beste films van Emily Blunt (2)

The Young Victoria (2009)

Van Runway naar royalty: The Young Victoria markeert Emily’s eerste echte grote hoofdrol. Het kostuumdrama, onder regie van Jean-Marc Vallée (Big Little Lies), vertelt het verhaal van de jonge Victoria die krap een maand na haar 18e verjaardag tot queen gekroond wordt. En daar is niet iedereen even blij mee. De film volgt de intriges aan het Engelse hof en Victoria’s huwelijk met de Duitse prins Albert. Emily’s hoofdrol leverde haar opnieuw een Golden Globe nominatie op én ze werd bekroond tot British Artist of the Year. Fun fact: Michiel Huisman maakt in deze film zijn debuut in een Engelstalige rol als Ernst, de broer van prins Albert.

The Young Victoria is te zien op Film1 en Canal+ // TRAILER

De 10 beste films van Emily Blunt (3)

The Five-Year Engagement (2012)

Na rollen in The Adjustment Bureau, Salmon Fishing in the Yemen en Your Sister’s Sister hengelt Emily in 2012 naast Jason Segel de hoofdrol binnen in de door Judd Apatow geproduceerde romantische comedy The Five-Year Engagement. Tijdens hun one-year-anniversary vraagt Tom (Jason Segel) Violet (Emily) ten huwelijk. Het aanzoek gaat alleen niet helemaal volgens plan en dat lijkt ook meteen een voorbode te zijn voor alle obstakels die de twee in aanloop naar hun huwelijk tegenkomen. Vooral de realistische kijk op relaties en de chemie tussen de hoofdrolspelers werd door critici geprezen. Geinig: Emily en Jason speelden al eerder elkaars love interest in Gulliver’s Travels uit 2010.

The Five-Year Engagement is zien op SkyShowtime // TRAILER

De 10 beste films van Emily Blunt (4)

Into the Woods (2014)

Na wat scifi avonturen zoals tijdreizen met Bruce Willis in Looper en aliens killen met Tom Cruise in Edge of Tomorrow gooit Emily het in 2014 over een compleet andere boeg: musical! Into the Woods is de verfilming van de beroemde Broadway musical met de kenmerkende muziek van Stephen Sondheim. Emily speelt de rol van The Baker’s Wife (inmiddels Golden Globe nominatie #5), die samen met The Baker (James Corden) niets liever wil dan een gezin stichten. Een vloek van The Witch dwarsboomt haar wens en tijdens een zoektocht naar een manier om deze te verbreken komt een parade aan sprookjesfiguren voorbij. Emily deelt hiermee opnieuw the big screen met Meryl Streep (The Witch) en grappig genoeg was ze zelf - in tegenstelling tot haar personage - zwanger tijdens de draaiperiode. De film werd geregisseerd door Rob Marshall die eerder musicals naar het witte doek bracht met o.a. Annie, Chicago en Nine.

Into the Woods is zien op Disney+ en Apple TV+ // TRAILER

De 10 beste films van Emily Blunt (5)

Sicario (2015)

Een jaar later slaat Emily de handen ineen met gerenommeerd regisseur Denis Villeneuve (van o.a. de Dune-films) voor de actiethriller Sicario. Hierin kruipt ze in de huid van een FBI agent Kate Macer die zich aansluit bij een speciale eenheid om de Mexicaanse drug kartel leider Manuel Díaz op te sporen. Deze rol - tevens haar persoonlijke favoriet van alle personages die ze tot nu toe speelde - is een belangrijk kantelpunt in haar carrière, waarmee ze bewees zowel lichtvoetige als zware films aan te kunnen. De film ging in première op het filmfestival van Cannes en werd bedolven met goede reviews én Oscarnominaties op het gebied van cinematografie, muziek en geluid.

Sicario is te zien op Netflix, HBO Max, Prime Video en AppleTV+ // TRAILER

De 10 beste films van Emily Blunt (6)

The Girl on the Train (2016)

Niet veel later krijgt Emily de hoofdrol aangeboden in de boekverfilming van The Girl on the Train. In deze psychologische thriller speelt ze Rachel, een eenzame depressieve pas gescheiden vrouw die iets te vaak naar de fles grijpt. Elke dag reist ze met de trein heen en weer naar New York met als enige doel het bespieden van het huis van haar ex-man en diens schijnbaar o zo gelukkige buren Megan en Scott. Maar als Megan op een dag wordt vermist raakt Rachel verwikkelt in een reeks gebeurtenissen die gevolgen hebben voor haar en iedereen om haar heen. Om haar constante beschonken toestand zo geloofwaardig mogelijk te doen lijken, droeg Emily bloeddoorlopen contactlenzen en werden haar wangen opgevuld met protheses voor een meer ‘puffy look’.

The Girl on the Train is te huur op Prime Video, Apple TV+ en Pathé Thuis // TRAILER

De 10 beste films van Emily Blunt (7)

A Quiet Place (2018)

Na de geboorte van haar tweede dochter en een aantal stemrollen in animatiefilms verschijnt Emily in 2018 voor het eerst samen met hubby John Krasinski op het witte doek. In de post-apocalyptische wereld van A Quiet Place leven blinde angstaanjagende monsters die afkomen op geluid: het ideale gegeven voor een bloedstollende horrorfilm. In de 90 minuten durende film worden maar 25 zinnen hardop uitgesproken - de rest van het dialoog zien we in gebarentaal, waar de cast intensief les in kreeg. A Quiet Place werd (met een budget van 17 miljoen dollar en een opbrengst van 340 miljoen dollar!) een onverwachte bioscoopknaller, éxtra leuk voor John Krasinksi die ook de regie op zich nam (en die het samenwerken met zijn vrouw “the greatest collaboration I’ve had in my career” noemde). Een vanzelfsprekend tweede deel verscheen in 2020 en deel 3 staat voor 2025 gepland!

A Quiet Place is te huur op Prime Video, Apple TV+ en Pathé Thuis // TRAILER

De 10 beste films van Emily Blunt (8)

Mary Poppins Returns (2018)

2018 is sowieso een lekker jaar voor Emily want ze werkt ook nog eens opnieuw samen met regisseur Rob Marshall voor de titelrol van magische nanny in de gloednieuwe musicalfilm Mary Poppins Returns: een sequel van de klassieker met Julie Andrews. Het verhaal speelt zich 25 jaar na het origineel af. Jane en Michael Banks, de kinderen waarop Mary Poppins in de 1964 versie paste, zijn inmiddels volwassen en hebben een eigen gezin wanneer het noodloot toeslaat. Gelukkig is daar de ‘practically perfect’ Mary Poppins om de boel te redden. Deze iconische rol leverde Emily Golden Globe nominatie #6 op én een SAG-nominatie. Die laatste prijs won ze niet voor Mary Poppins (Beste Vrouwelijke Hoofdrol), maar wél voor haar rol in A Quiet Place (Beste Vrouwelijke Bijrol) datzelfde jaar.

Mary Poppins Returns is zien op Disney+ en Apple TV+ // TRAILER

De 10 beste films van Emily Blunt (9)

Oppenheimer (2023)

Na het vervolg op A Quiet Place, de Ierse romcom Wild Mountain Thyme met Jamie Dornan en de Disney avonturenfilm Jungle Cruise met The Rock voegt Emily zich in 2023 bij de AAA+ sterrencast van Christopher Nolans nieuwste creatie over de uitvinder van de atoombom: Oppenheimer. Het schijnt dat zij, Robert Downey Jr. en Matt Damon pay cuts namen om aan de film te kunnen werken. Emily speelt Oppenheimers vrouw Kitty tegenover Cillian Murphy, een bescheiden maar volgens critici ook memorabele rol die haar een allereerste Oscarnominatie oplevert!

Oppenheimer is te zien op SkyShowime // TRAILER

De 10 beste films van Emily Blunt (10)

The Fall Guy (2024)

De nieuwste aanwinst op Emily’s uitgebreide repertoire is de komedie The Fall Guy, geïnspireerd op de gelijknamige tv-serie uit 1981. Emily speelt blockbuster regisseur Jody Moreno (zelf zegt ze haar personage gebaseerd te hebben op Barbie-regisseur Greta Gerwig) wiens A-list ster Tom Ryder (Aaron Taylor-Johnson) plotseling middenin de draaiperiode verdwijnt. Colt Seavers (Ryan Gosling), een uitgerangeerde stuntman én Jody’s ex, biedt zich maar wat graag aan om Tom te vinden en daarmee Jody terug te winnen en haar film te redden. Barbenheimer duo Emily en Ryan lieten tijdens de Oscars en SNL al zien dat ze een fijne chemie hebben samen, dus wij kunnen niet wachten!

The Fall Guy is nu in de bioscoop te zien, check hier onze review // TRAILER

De 10 beste films van Emily Blunt (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 6127

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.